Life sciences bedrijf Prosensa groeit uit z’n jasje (distributed in The Netherlands, Dutch language)

Vanmiddag vindt de officiële opening plaats van de nieuwe behuizing van Prosensa in Leiden. Het succesvolle biofarmaceutische bedrijf verhuist met het oog op de exponentiële groei die het sinds 2009 doormaakt. Prosensa ontwikkelt onder meer een therapie tegen de ernstige spierziekte van Duchenne, die bij 1 op de 3500 geboren jongens voorkomt.

Het bedrijf koos 28 februari als datum voor de opening, omdat het ‘Rare Disease Day’ is. Op deze dag vraagt een coalitie van honderden patiëntenorganisaties overal ter wereld aandacht voor de strijd tegen de vele zeldzame aandoeningen. Ondanks dat deze samen miljoenen mensen treffen, zijn zeldzame ziekten nog onbekend bij een groot publiek.

Twee belangrijke vertegenwoordigsters van patiëntenorganisaties, Elizabeth Vroom en Maryze Schoneveld van der Linde verzorgen de openingsceremonie van Prosensa’s nieuwe locatie. Elizabeth is oprichtster van het Duchenne Parent Project en moeder van een zoon met de ziekte van Duchenne. Maryze richtte het bedrijf Patient Centered Solutions op en heeft zelf de zeldzame ziekte van Pompe. Al sinds de oprichting werkt Prosensa intensief samen met patiënten en patiëntenorganisaties in het streven producten te ontwikkelen die de kwaliteit van leven voor patiënten verbeteren.

Ook de Amsterdamse beurs NYSE Euronext plaatst Rare Disease Day in de schijnwerpers. Middels een gongslag opent Elizabeth Vroom vanochtend de NYSE Euronext handelsdag, in aanwezigheid van Prosensa CEO Hans Schikan.

‘Het is een bijzondere dag,’ zegt Hans Schikan, ‘waarop we bewust stil staan bij de missie van Prosensa: het ontwikkelen en aanbieden van innovatieve therapieën voor patiënten met erfelijke, nu nog onbehandelbare, aandoeningen. Een nauwe band met patiëntenorganisaties vinden wij erg belangrijk. Wat Prosensa tot nu toe bereikt heeft, danken wij mede aan deze samenwerking.’

Prosensa verhuist naar het nieuwe BioPartner Accelerator gebouw op het Leiden Bio Science Park. Naar aanleiding van de officiële opening organiseert Prosensa een mini-symposium voor de ruim 80 medewerkers en een aantal externe genodigden. Elizabeth Vroom en Maryze Schoneveld van der Linde zullen beiden een inspirerende lezing verzorgen.

In 2009 sloot Prosensa een samenwerkingsovereenkomst met de grote farmaceut GlaxoSmithKline (GSK). In deze strategische alliantie bundelen Prosensa en GSK de krachten in de ontwikkeling van een behandeling van de ziekte van Duchenne. Sinds 2009 groeide het aantal medewerkers van Prosensa van 20 naar 80.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *